keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Simpukoita merimiehen tapaan ja pieni muistelu Bruggestä


Olin 2010 pari päivää yksin Belgian Bruggessä ja muistan niin elävästi yhden herkkulounaan pienessä Belgialaisessa bistrossa. Olin kävellyt koko aamupäivän koleassa joulukuisessa säässä tutustuen sympaattiseen kaupunkiin ja minulla alkoi olla jo kova nälkä. Lounaspaikaksi löysin sivukujalta bistron, jossa oli pääasiassa paikallisia lounastamassa. Simpukoita olen elämäni aikana syönyt eri ruokien yhteydessä, mutta en siten, että ne ovat annoksen pääraaka-aine. Olin nähnyt Brysselissä ja Bruggeessä simpukoita jo monen ravintolan ruokalistalla, joten viimeinkin päätin kokeilla niitä. Listalla oli erilaisesti valmistettuja simpukoita, mutta valitsin sen perinteisimmän, eli simpukat merimiehen tapaan. Istuin yksin nurkkapöydässä ja vieressäni oli iso seurue naisia viettämässä yhden syntymäpäivää. Odotellessani ruokaa ja kuunnellessani naisten iloista hölötystä minulle tuli hetkeksi erittäin yksinäinen olo. Aloin kaivata kotona olevaa poikaystävääni ja kavereitani joille jutella. Olin ollut Englannissa ystäväni luona ja olin menossa Ranskaan tapaamaan äitiäni, joten pääasiassa reissussani minulla oli koko ajan matkaseuraa. Kun olin juuri sopivasti syventynyt opaskirjaani, niin eteeni tuotiin iso vihreä kattilallinen sinisimpukoita, kulhollinen ronskeja ja rapeita ranskiksia sekä kupillinen majoneesia. Simpukat olivat erittäin maukkaita ja liemi oli super herkullinen. Ranskalaisetkin sopivat jollain oudolla tavalla simpukoiden seuraksi. Syödessäni simpukoita tajusin, että miten ihanaa ja ainutlaatuista kaikki oli. Harvoin sitä saa istua syömässä herkullista ruokaa ilman minkään sortin kiirettä. Yksin oleminenkin alkoi tuntua taas ihanalta, koska sain suunnitella koko päivän oman mieleni mukaan eikä tarvinnut miettiä ketään muuta kuin itseäni. Varmaan kulunut sanonta pätee tuohonkin muistoon: hyvä ruoka, parempi mieli.

Joulukuinen Brugge
Moules marinière eli simpukoita merimiehen tapaan on klassinen ja herkullinen, mutta yksinkertainen resepti sinisimpukoille. Ruoka on helppo ja nopea valmistaa: minä tein sen valmiiksi sillä aikaa kun poikaystäväni oli käyttämässä koiraamme. Eniten vaivaa kului sinisimpukoiden pesemiseen ja raaputtamiseen. Meillä ei ollut ranskalaisia ja majoneesia seurana, koska söimme simpukoita alkupalaksi. Jos simpukoiden on tarkoitus olla pääruoka, niin suosittelen niiden tarjoamista, jotta ruoasta tulee ruokaisampi ja tasapainoisempi. Vaalea leipä on myös hyvä, koska sen avulla saa syötyä herkullisen liemen. Ohje on Hans Välimäen kirjasta Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan.


Tärkeintä annoksen valmistamisessa on, että simpukat ovat tuoreita. Pestessäsi simpukoita poista ne yksilöt, jotka eivät sulkeudu tai jotka ovat rikki. Keittämisen jälkeen poista taas ne, jotka eivät ole auenneet.


Sinisimpukoita merimiehen tapaan

1 1/2 kg sinisimpukoita
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl voita
1 dl kalalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa ja mustapippuria
2 rkl persiljasilppua

Pese ja raaputa simpukat huolellisesti ja poista ne, joiden kuoret eivät sulkeudu. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi suuressa kattilassa ja hauduta sipulit voissa pehmeiksi. Lisää kalaliemi ja viini, mausta suolalla ja pippurilla. Kun liemi kiehuu, lisää kattilaan simpukat ja keitä kovalla lämmöllä kannen alla noin 3 minuuttia, kattilaa välillä ravistellen. Simpukat ovat valmiita, kun kuoret ovat auenneet: poista aukeamattomat simpukat. Lisää hienonnettu persilja. Annostele simpukat lautasille ja kaada keitinliemi päälle. Tarjoile erikseen ranskalaisia perunoita ja majoneesia.

Ihana liemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti