torstai 11. lokakuuta 2012

Blinit


Poikaystäväni rakastaa mätiä smetanan ja sipulin kera, joten niitä tulee syötyä aika usein. Blinejä olemme joitakin kertoja tehneet mädin kaveriksi, mutta ne ovat aina onnistuneet suhteellisen huonosti. Kerran teimme siten, että taikinaan tuli käydä yön yli jääkaapissa ja näin saada se blinien tietty maku. Toisella kerralla käytimme bulgarian jogurttia taikinassa. Kumpikaan tapa ei ole osoittautunut hyväksi, joten tällä kertaa kokeilimme taas uutta reseptiä. Onneksi kokeilimme, koska nyt blineistä tuli todella maukkaita, vaikka ensimmäisellä valmistuskerralla unohdimme taikinasta pois vaahdotetun valkuaisen. Blinit Strömsön tapaan -resepti löytyi Ylen sivuilta. Kannattaa käyttää paistamiseen runsaasti voita, jotta blineistä tulee ihanan rapsakoita.


Minä puolestaan rakastan kun pöydässä on paljon erilaista naposteltavaa, joten seuralaisia blineille oli runsaasti. Mätejä oli kolmenlaista: lohen, siian ja merilevästä valmistettua mustaa "mätiä". Näiden seurana oli tietenkin smetanaa, punasipulia ja mustapippuria. Paria päivää aikaisemmin olimme graavanneet lohta kahdella tapaa, joten sitä oli myös tarjolla. Lisäksi oli savusimpukoita, cocktailkurkkuja, artisokansydämiä, pepperoneja, säilöttyä mustekalaa, kasvistikkuja ja dippiä niiden kanssa. Seuraksi vielä mereneläville sopiva valkkari, hyvä seura ja ilta on taattu!



Blinit:

10 g hiivaa
2 ½ dl kädenlämpöistä maitoa
1 ½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
¾ dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
1 maustemitta suolaa
1 munanvalkuainen
hieman voita

Murenna hiiva maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola. Vatkaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia. Vatkaa sillä aikaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita se varovasti taikinaan. Jos teet taikinan etukäteen, vaahdota valkuainen ja lisää se vasta juuri ennen paistamista. Paista blinit pienessä määrässä voita lettupannulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti