torstai 11. lokakuuta 2012

Passionhedelmä creme brulee



Creme brulee on yksi suosikkijälkiruoistamme. Rosmariini on ollut yksi parhaista mausteista kyseiseen jälkiruokaan, mutta yksi päivä näin ilta-sanomia selaillessani version johon tuli thaibasilikaa ja passionhedelmää. Minun oli aivan pakko repiä resepti talteen, koska passionhedelmä on vaan niiiiiiin hyvää, thaibasilikasta puhumattakaan. 


Meillä on tohotin jolla sulatamme ja ruskistamme sokerin lopuksi. Tohottimen käyttö on helppoa ja hauskaa, mutta sokeria ruskistaessa tulee olla malttia, koska sokeri palaa helpolla. Jos sinulle ei ole tohotinta, niin creme bruleen tekeminen onnistuu silti. Sokerin voi nimittäin laittaa uunin grillivastusten alle ruskistumaan. Kannattaa kuitenkin kurkkia varsinkin loppuvaiheessa uuniin, koska palava sokeri ei maistu hyvältä. 

Passionhedelmä creme brulee
6 annosta

1 vaniljatanko 
nippu thaibasilikaa 
3,3 dl kuohukermaa 
1 dl punaista maitoa 
4 keltuaista 
½ dl sokeria 
3 passionhedelmää 

Päälle: 
sokeria

Annosvuoat menossa uuniin
Kuumenna uuni 190 asteeseen. Halkaise vaniljatangon puolikas ja kaavi siemenet. Laita siemenet, tanko ja basilika varsineen kattilaan yhdessä kerman ja maidon kanssa. Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen. Nosta kattila levyltä ja anna hautua hetken aikaa.

Yhdistä kulhossa keltuaiset ja sokeri, vatkaa niitä kevyesti. Kuumenna kermamaito seos uudestaan ja kaada neste siivilän läpi munamassan joukkoon ohuena nauhana. Sekoita koko ajan hyvin, mutta älä vatkaa liikaa ettei pinnalle muodostu vaahtoa.

Lusikoi passionhedelmistä hedelmäliha annosvuokien pohjalle. Kaada neste päälle. Nosta annosvuoat syvään uunivuokaan ja siirrä uuniin. Kaada uunivuokaan kiehuvaa vettä niin paljon, että se ulottuu annosvuokien puoliväliin. Kypsennä vuokia uunin alaosassa 190 asteessa noin 30–40 minuuttia.

Ota vuoka uunista, kun massa alkaa olla hyytynyttä. Jäähdytä annosvuoat ja nosta ne jääkaappiin hyytymään yön yli.

Ripottele pinnalle sokeria juuri ennen tarjoilua. Paahda jälkiruokiin karamellimainen, rapea pinta kaasupolttimella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti