keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Vihreää parsaa, parmesaania ja voisulaa



Tavakseni on tullut hankkia parsaa pääsiäisen tienoilla, joten niinpä tein tänäkin vuonna. Kaupasta mukaan tarttui nippu vihreää parsaa, vaikka se ei ollutkaan ihan parhaassa kunnossa. Mielestäni parsa on parasta voisulan ja parmesaanin kanssa, joten tällä kerralla valmistimme sen juurikin näin.

Parsan kanta on puinen, joten se tulee leikata pois. Suunnilleen 3cm voi helposti ottaa pois, riippuen vähän parsan tuoreudesta. Älkää kuitenkaan tehkö tätä niin kuin äitini mies teki aikanaan: Äitini on kova tekemään ruokaa ja hän tietää paljon ruoasta. Mies halusi tehdä tämän vuoksi äitiini vaikutuksen valmistamalla hänelle illallisen, johon sisältyi keitettyä parsaa. Hän ei ollut ikinä syönyt parsaa, joten pikaisesti ohjeen luettuaan hän sitten leikkasi parsojen nuput pois. Tästä on jo vuosia aikaa, mutta vieläkin hänelle kuittaillaan asiasta. Eli ei näin! Nuput ovat ihanan rapsakoita ja parsan paras osa, joten leikatkaa ne puiset kannat pois. Yksi hyvä keino on napsaista kanta poikki käsin, koska tällöin "sitkeä" osuus lähtee varmasti pois. Lisäksi nupun alapuolelta voi kuorimaveitsellä varovasti kuoria parsan kuoren pois. Itse en tätä aina tee, mutta jos parsan kuori näyttää huonolta tai paksulta, niin sitten kuorin sen pois.




Parsat voi keittää vedessä tai höyryttää. Keittäessä tapanani on laittaa veteen suolaa, hiukkasen sokeria ja toisinaan myös voita. Sokeri ilmeisesti poistaa varsinkin valkoisen parsan kitkeryyden (kai?). Keittoaika on noin 5 minuuttia, vähän riippuen parsan koosta. Parsan tulisi olla hieman rapsakka, joten älä keitä sitä liikaa. Höyrytys kestää pidempään, suunnilleen 15 minuuttia. 



Sulatimme voisulaa noin viiden ruokalusikallisen verran kattilassa. Kaadoimme sen kypsien parsojen päälle ja perään raastoimme parmesaania ja tuoretta mustapippuria. Yksinkertaista, mutta niin herkullista!

 

Muita klassisia tapoja syödä parsaa on tarjota sitä hollandaisekastikkeen kanssa taikka kääräistä parsan ympärille parmankinkkua. Myös sitruunaa voi lisätä parsojen päälle. Nyt odotankin vesi kielellä ensi viikon maanantaina (16.4) alkavia Ravintola Lasipalatsin parsaviikkoja, jotka kuuluvat kiinteästi kevääseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti