torstai 12. huhtikuuta 2012

Poron sisäfileetä ja karpalokastiketta



Meillä oli jo muutaman viikon ollut pakkasessa lahjaksi saatua poron sisäfileetä, jonka päätimme viimeinkin valmistaa. Poroa on tullut syötyä usein ja erilaisissa muodoissa, mutta ainakaan muistaakseni en ole koskaan maistanut poron sisäfileetä, saatikaan valmistanut semmoista herkkua itse. Seuraksi päätimme tehdä karpalokastiketta, koska poro & karpalo -yhdistelmä kuulosti sopivan lappilaiselta. Nämä herkut nautimme minttuporkkanoiden ja aikaisemmin tekemiemme valkosipuliperunoiden kanssa.



Poron otimme jo edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan. Syöntipäivänä otimme sen muutamaa tuntia aikaisemmin pöydälle lämpenemään. Mitään marinadia emme tehneet, vaan paistoimme fileet voissa pannulla niin, että ne saivat kauniin värin pintaan. Tämän jälkeen vähensimme lämpöä ja annoimme niiden vielä hieman kypsyä niin, että sisälämpötila oli noin 44 astetta. Kääräisimme lihan vielä folioon vetäytymään. Veljeni oli saanut samaista lihaa ja hän oli valmistanut sen mökillä hieman "puutteellisissa" keittiössä. Lihaan hän oli ottanut pikaisesti väriä pannulla, jonka jälkeen liha oltiin kypsennetty saunakiukaalla. Oli kuulema onnistunut hyvin.




Karpalokastike ei ollut ehkä niin täydellistä kuin toivoimme, mutta kyllä sitä silloin tällöin voi valmistaa. Kastikkeen ohjeen löysin metsätysinfo.com sivuilta. Riistafondin ja veden korvasimme suolalla ja noin 2 dl:lla itsetehtyä porolientä. Jouduimme keittämään kastiketta himan neuvottua pidempään kasaan.


Karpalokastike

1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl meijerivoita
2 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 dl karpaloita
2 rkl fariinisokeria
1 tl riistafondia (tämän ja veden korvasimme itsetehdyllä poroliemellä)
mustapippuria
suolaa

Kuori ja hienonna molemmat sipulit ja kuullota voissa kattilassa. Lisää punaviini, vesi, karpalot, fariinisokeri, riistafondi ja mustapippuri. Keitä niin, että nesteestä on jäljellä 2/3. Soseuta sauvasekoittimella ja tarkista maku, lisää maun mukaan suolaa tai fariinisokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti