sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Kimchi

Aasialaista ruokaa on aina kiva tehdä, koska ruoasta tulee varmasti hyvää! Tällä kertaa päätin valmistaa kimchiä, jota on tarkoitus tarjoilla bo ssämin kanssa. Kimchi on kiinankaalista valmistettu korealainen ruokalaji. Sitä voidaan valmistaa myös retikasta, mutta käsittääkseni yleisemmin sitä valmistetaan kiinankaalista. Reseptistä on varmasti olemassa yhtä monta variaatiota kuin on kokkejakin, mutta minä päätin valmistaa kimchiä Martha Stewartin sivuilla olevan reseptin mukaan, koska se oli linkitetty samoilla sivuilla olleen bo ssämin kanssa. Resepti on David Changin käsialaa.

Valmis kimchi



Kimchi kannattaa valmistaa pari päivää ennen syömistä, koska eri vaiheet vaativat jääkaapissa olemista ja maustumista. Kimchi on parhaimmillaan 2 viikon kuluttua valmistamisesta ja se tulisi syödä pois kuukaudessa. Reseptiin tulee erittäin paljon valkosipulia, joten jos et ole sen fani, kannattaa valkosipulin määrää vähentää. Myös inkivääriä tulee reilusti. Lisäksi vähensin hieman chilin määrää, jotta kimchi ei olisi liian tulista. Jätin myös pois suolatut katkaravut, koska Rovaniemellä ei ole kauppaa joka myisi niitä.


Kimchi

1. päivä
1 kokonainen kiinankaali
2 rkl sokeria
2 rkl suolaa

Leikkaa kiinankaali palasiksi. Ripottele päälle suola ja sokeri. Laita kiinankaali yöksi jääkaappiin. 

2. päivä
20 valkosipulin kynttä
n. 5 cm inkivääriä
1/2 dl kuivattua chilimurskaa
1/2 dl soijaa
1/2 dl kalakastiketta
1 dl sokeria
suolaa (korvaamaan suolatut katkaravut)
1 dl silputtua kevätsipulia
1 dl suikaloituja porkkanoita

Kuori valkosipulin kynnet ja inkivääri. Laita ne tehosekoittimeen, kunnes ne ovat ihan silppua. Sekoita silppu chilimurskan, soijan, kalakastikkeen, suolan ja sokerin kanssa. Seoksen tulisi muistuttaa paksua salaattikastiketta. Jos se on liian paksua, lisää hieman vettä. Lisää lopuksi kiinankaali, kevätsipuli ja porkkanasuikaleet. Peitä seos kunnolla ja laita se jääkaappiin ainakin 24 tunniksi maustumaan.

Silputtu valkosipuli ja inkivääri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti