maanantai 23. huhtikuuta 2012

Bo ssäm

Mureaa possua

Sunnuntain kunniaksi valmistimme bo ssämiä. Se on korealainen ruokalaji, jossa mureaa possua (resepti alla), kimchiä ja erilaisia kastikkeita kääritään salaatinlehteen. Ihanan rentoa ruokailua ja jokaisesta salaattikääröstä voi tehdä erilaisen ja omaan makuun sopivan. Lisäksi tämän mahtavan ruokalajin valmistaminen on naurettavan helppoa ja vähän vaivaa vaativaa. Reseptin löysin Martha Stewartin nettisivuilta ja tämän lisäksi lisäkkeisiin otin mallia Me naiset -nettisivuilla olleesta Minka Björckiin liittyvästä artikkelista.

Bo ssäm, possu näyttää kuvassa palaneelta, vaikka se ei sitä ollut
Jos teet kimchin itse, niin muista valmistaa se joitakin päiviä aikaisemmin, jotta se kerkeää tekeytyä hyvin. Kimchin lisäksi teimme kevätsipuli-inkiväärikastiketta (resepti alla). Näiden lisäksi meillä oli pilkottua punaista chiliä, inkivääriä, riisiä ja mummon kurkkuja. Lisäkkeeksi voi oikeastaan laittaa mitä vaan. Käsittääkseni tulinen kastike on bo ssämissä yleisesti käytetty kastike, mutta korvasimme kastikkeen chileillä. Ohjeen mukaan kääröön olisi tullut myös ostereita, mutta ne jätimme tällä kertaa pois.

Korianteri, chili

Etsiessäni kaupasta sopivaa salaattia kääreeksi näin vuoden ensimmäiset varhaiskaalit, joten päätin ottaa niitä. Varhaiskaali sopi kääreeksi erittäin hyvin, joten kannattaa testata jos vain on mahdollisuus. Mietin myös roomansalaatin ostoa, mutta eiköhän salaatti kuin salaatti aja asian.

 Reseptin mukaan lihan tulisi olla pork buttia. Tämä ei siis ole possun perää, vaan ennemminkin olkapäätä. Kaupassa arvoin kasslerin ja etuselän välillä, mutta lopulta päädyin ostamaan 1,5 kg painavan luullisen etuselän. Veljeni kokeili samaa reseptiä kasslerilla, ja lihasta oli tullut kuulemma hyvää, joten eiköhän kummatkin osat sovi yhtä hyvin tähän reseptiin.


Mureaa possua

1. päivä

1,5 kg porsaan etuselkää
1 dl sokeria
1 dl suolaa

Sekoita suola ja sokeri keskenään. Hiero seos possun ympärille. Laita possu astiaan ja peitä astia  kelmulla. Laita se jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi, mielellään yöksi. 

2. päivä
1/2 rkl suolaa
3 rkl ruokokidesokeria

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Possusta on irronnut jääkaapissa nestettä, joten kaada neste pois ja laita possu takaisin kuivaan uunivuokaan. Laita possu uuniin noin neljäksi tunniksi. Voitele lihaa tunnin välein uunivuokaan irronneella rasvalla. Liha on sopivaa kun se on kypsää ja sen saa helposti revittyä palasiksi haarukalla. Ota liha pois uunista ja nosta lämpötila 250 asteeseen. Sekoita sokeri ja ruokokidesokeri keskenään ja laita seos possun pinnalle. Laita possu takaisin uuniin ja anna pinnan paahtua mukavan ruskeaksi, noin 10-15 minuutin ajan.

Murea possu revittynä


Kevätsipuli-inkiväärikastike
2 dl pilkottua kevätsipulia
noin 2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
loraus öljyä (me käytimme seesamiöljyä)
pieni loraus soijaa
erittäin pieni loraus etikkaa
ripaus suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna olla jääkaapissa 20 minuuttia ennen tarjoilua.


Kevätsipuli-inkiväärikastike


Kun kaikki lisäkkeet ovat valmiita, niin salaatti käteen, revi possua sopivan verran salaatin sisälle ja päälle omaan makuun sopivat lisäkkeet ja ei kun nauttimaan!

Bo ssäm!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti