torstai 20. syyskuuta 2012

Graavilohi kahdella tapaa

 


Olen pitkään halunnut tehdä itse graavilohta, mutta jotenkin sen tekeminen on vain päässyt jäämään. Viime viikonloppuna kaupasta lähti mukaan kokonainen lohi, josta tulikin sitten tehtyä kahta erilaista graavilohta. Ensimmäinen oli perinteinen, suolalla ja pippurilla maustettu graavilohi. Toinen oli punajuurigraavattua ja mausteetkin olivat hieman tavallisesta poikkeavampia.

Perinteisen graavilohen ohje on otettu ihan Pirkan sivuilta. Punajuurigraavatun lohen ohje on Annie Riggsin kirjasta Lahjoja keittiöstä. Kummatkin lohet onnistuivat erittäin hyvin. Jotenkin kuvittelin, että emme voisi päihittää kaupasta ostettua graavilohta, mutta itse tehty oli niin paljon parempaa! Perinteiseen loheen meni huolimattoman lukemisen vuoksi valkopippurit kokonaisina, mutta silti lopputulos oli hyvä. Punajuuri teki lohesta todella nättiä, joten jos haluat vähänkin näyttävyyttä loheen, niin suosittelen ehdottomasti punajuurigraavausta. Punajuuri ei mielestäni lohessa maistunut. Aluksi mietin, että koko lohi tulisi olemaan kauttaaltaan punainen, koska lohi oli sen verran ohut, mutta näin ei onneksi käynyt.


Graavilohi on niin hyvää tuoreen ruisleivän ja tillin kanssa. Tämän yhdistelmän lisäksi graavilohet tulivat tarjolle blinien kanssa.

                                                                                                                                        


Perinteinen graavilohi, 10 annosta

n. 700 g lohifileetä
1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa
1-2 tl sokeria
1 tl kokonaisia valkopippureita
tilliä
1/2 sitruunaa














Pane lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa. Ripottele pinnalle tasaisesti merisuolaa, sokeria ja rouhittua valkopippuria. Asettele tillin oksia lohen pinnalle. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä kala tiiviisti kelmulla ja foliolla.

Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Poista tillinoksat ja irtoavat mausteet kalan pinnalta.

Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi ja kierrä viipaleet ruusukkeiksi tarjoiluvadille. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä.
                                                                                                                                         


Punajuurigraavattu lohi, 6 annosta

3 keskikokoista raakaa punajuurta
2 tl kokonaisia mustapippureita
2 tl fenkolinsiemeniä
4 katajanmarjaa
100 g karkeaa merisuolaa
3/4 dl ruokokidesokeria
1 luomusitruunan raastettu kuori
4 reilua rkl tillisilppua
1 1/4 kg ruodotonta lohifileetä
4 rkl kirkasta viinaa


Kuori punajuuret ja raasta ne karkeaksi raasteeksi isoon kulhoon. Rouhi mustapippurit, fenkolinsiemenet ja katajanmarjat huhmareessa ja lisää seos punajuuriraasteeseen. Lisää suola, sokeri, sitruunankuori ja 2 rkl tillisilppua ja sekoita hyvin. 

Aseta isoon laakeaan uunivuokaan kolme kerrosta isoja muovikelmupaloja. Levitä kolmasosa punajuuriseoksesta kelmun keskelle ja nosta lohifilee sen päälle nahkapuoli alaspäin. Levitä loput punajuuriseoksesta lohen pinnalle ja pirskota päälle viinaa. Kääri lohi tiiviiksi paketiksi muovikelmuun, nosta kalan päälle toinen uunivuoka ja aseta painoksi esimerkiksi muutama säilyketölkki. Anna lohen maustua jääkaapissa 2 päivää.

Puhdista suola lohesta mahdollisimman tarkoin ja taputtele kala kuivaksi talouspaperilla. Ripottele pinnalle loput tillisilpusta. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa. Kala säilyy jääkaapissa suojattuna 4-5- päivää.


                                                                                                                                        

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti