sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Pitkäperjantai

Pitkäperjantain kunniaksi teimme alkuun juustoista savuporokeittoa. Äitini teki tätä keittoa joitakin vuosia sitten erittäin usein, mutta jostain syystä resepti sittemmin unohtui laatikon pohjalle. Viime viikolla mieleeni muistui tämä maittava keitto ja onneksi resepti vielä löytyi. Resepti on leikattu jonkin lehden mainoksesta ajat sitten.


Keitto poikkeaa perinteisemmästä lappilaisesta savuporokeitosta, johon yleensä tulee tuorejuustoa tai sulatejuustoa, koska tekemääni keittoon tulee raastettua emmentalia. Lisäksi opiskelijabudjettimme vuoksi korvasimme savuporon savustetulla hevosella, joka ajoi asiansa oikein hyvin. Myös jokin muu savustettu, suolainen liha kelpaa. Savunautaa äitini ainakin käytti kun keittoa tarjoiltiin arkisemmissa merkeissä. Pohdin myös, että pororouhe voisi sopia keittoon. Lisäksi viimeinkin pääsin kokeilemaan kokonaista muskottipähkinää, jonka olin saanut tuliaisiksi Intiasta. Tietenkin tavallista Santa Marian jauhettua muskottipähkinää on tullut käytettyä, mutta kokonainen pähkinä oli uusi tuttavuus. Kuori murtui hyvin ja pähkinän sai raastetuksi tavallisella raastimella.



Pääruoaksi teimme marinoituja lampaankyljyksiä, valkosipuliperunoita ja punaviinikastiketta. Kyljykset laitoimme marinoitumaan aamulla jääkaappiin. Marinadiin laitoimme reilusti valkosipulia, rosmariinia, öljyä, soijaa, coca-colaa ja hieman balsamicoa. Mitään määriä en mene neuvomaan, vaan kaikkia sen verran sopivassa suhteessa, että marinadi maistuu hyvältä ja kyljykset peittyvät. Kyljykset käytimme pannulla väriä saamaan ja laitoimme ne uuniin 150 asteeseen. Kun sisälämpötila oli noin 55 astetta, otimme ne pois annoimme niiden vetäytyä hetken folion alla.


Valkosipuliperunoissa käytimme tavanomaista reseptiämme. Tykkäämme laittaa perunat kuorineen, koska ne tuovat mukavaa suutuntumaa ruokaan. Punaviinikastikkeen teimme sitruunaruoho-blogin reseptin mukaan. Kastike on ihan älyttömän hyvää, joten kannattaa ehdottomasti testata! Demi-glase kastikepohjan tosin korvasimme 5dl:lla itsetehtyä karitsan lihalientä. Kastikkeessa käytimme samaa punaviiniä kuin mitä nautimme ruoan kanssa. Tästä tulee varmasti yksi vakioreseptejämme!

Illan kruunasimme Nvy Passion Fruit -kuohuviinillä. Tuli koettua aikamoinen yllätys kun kaadoimme juoman lasiin. Olin maistanut ystävänpäivänä kyseistä juotavaa Martinassa, jolloin juoman väri oli punertavaa, mutta nyt juoma oli väriltään keltaista, kuten sen kuuluisikin olla. En edes tahdo tietää mitä litkua minulle on Martinassa juotettu, mutta makukin oli erilaista. Käynti siellä taisi jäädä ensimmäiseksi ja viimeiseksi.



Juustoinen savuporokeitto

1  pieni purjo
1  porkkana
2 rkl  voita
2 rkl  vehnäjauhoja
3 dl  maitoa
5 dl  lihalientä
1 tl  paprikajauhetta
1/2 tl  muskottipähkinää
150 g  juustoraastetta (emmental)
1 1/2 dl  ruokakermaa
100 g kylmäsavuporoa (tai muuta savustettua lihaa)
mustapippuria
persiljaa

Silppua purjo ja leikkaa porkkana tikuiksi. Kuullota purjoa ja porkkanaa voissa. Lisää jauhot ja paista hetki. Sekoita maito joukkoon. Lisää lihaliemi, paprikajauhe sekä muskottipähkinä ja keitä 15 minuuttia.

Lisää ruokakerma ja juustoraaste. Kuumenna kunnes juusto on sulanut kunnolla. Lisää joukkoon suikaleiksi pilkottu poro, mustapippuri ja silputtu persilja. Kummenna vielä muutaman minuutin ajan ja tarjoa.



Valkosipuliperunat kuorineen

1 kg  perunoita
6  valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
1 prk  mustapekka ruokakermaa (myös tavallinen käy)
lisäksi maun mukaan tavallista ruokakermaa


Leikkaa perunat ohuiksi siivuiksi. Pilko valkosipulit. Lado vuokaan kerros perunoita ja päälle valkosipuleita, taas kerros perunoita ja perään valkosipuleita. Kerroksien väliin voi myös laittaa maun mukaan suolaa ja pippuria. Kun kaikki perunat ja valkosipulit on vuoassa, kaada lopuksi päälle purkillinen mustapekka ruokakermaa ja maun mukaan tavallista ruokakermaa, riippuen siitä, millaisesta koostumuksesta pitää.  Paista perunoita 175 asteessa uunissa noin 1 1/2 tunnin ajan.



Sitruunaruohon punaviinikastike

1 plo punaviiniä
1 dl mustaherukkahyytelöä
0,5 dl fariinisokeria
2-3 rkl balsamicoa
2 x 2 dl Demi-glase kastikepohjaa (tämän ja seuraavan korvasimme itsetehdyllä karitsanliemellä)
1/3 – 1/2 plo vasikan fondia
valkosipulin kynsiä
salottisipulia
porkkanaa


Pilko porkkanat ja sipulit karkeiksi paloiksi. Laita kaikki aineet pataan ja keitä hiljalleen 1,5 – 3 tuntia kunnes maku ja koostumus on hyvä. Siivilöi kastikkeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti